Saturday, 19 November 2011

Resepi Laksa Johor...

 Kuah Laksa yg telah dimasak
 Ulam-ulaman
Laksa yg telahpun dimakan separuh...hahahahaha

Haiii...

Selalunya I just share my thought and apa yang saya go through every single day kan, this time I nak try laen plak...Nak share sikit dengan you all cara-cara nak buat Laksa Johor. Sebenarnya I sendiri tak pandai kot nak buat, tapi aritu masa kat opis, ader office mate buat laksa ni memang sedap. Kali ke-2 makan memang buat I teruja nak try buat sendiri. So, I pun minta resepi ni kat my fren, cause my friend ni memang tak lokek nak kongsi resepi ni. So big thanks to Norain Sharif sebab share resepi ni...This is my first attempt dan gambar di atas ialah hasilnyer....selamat mencube...
Bahan - Bahan 
  1. Spaghetti - 1 peket ( Ikut berapa ramai nak makan)
  2. Ikan kembung - 1 kg ( ni pun ikut berapa ramai nak makan)
  3. Rempah kari ikan - 2 sudu besar
  4. Santan - 2 biji kelapa (kalau pakai santan kotak amik yg kotak besar 1 je dah)
  5. Air untuk merebus ikan
  6. Asam keping - 5 keping (kalau nak lebih pun bleh jew)
  7. Kerisik - 2 sudu besar
  8. Bawang putih - 5 ulas
  9. Bawang merah - 2 biji
  10. Halia - sikit je taw
  11. Kunyit - yg ni pun nk sikit
  12. Lengkuas - dlm 1 ulas kecil
  13. Serai - 2 batang
  14. Cili kering - (ikut selera, kalau nak pedas letak banyak sikit)
Spaghetti
Rebus spaghetti dalam periuk, pastikan air letak banyak sedikit, kalau tak nak spaghetti tu melekat masa rebus letak marjerin or butter kat dalam periuk sekali masa nak rebus tuh..

Ikan Kembung 
  • Rebuskan ikan kembung. Make sure air tu cukup taw, jangan letak sikit sangat. Bila ikan dah siap di rebus, toskan ( air rebusan ikan tu jangan buang taw). Ambil ikan tadi pastu asingkan tulang2 ikan tu, kepala ikan n bende2 lain tu bleh guna. Blender kan sekali dengan isi ikan tadi. Guna air rebusan ikan tadi untuk blender ikan tu, blender isi ikan dengan asam keping sekali. Bila dah siap blender asingkan and letak tepi.
Kuah Laksa
  • Bahan dari no 6 - 14 tu blender sampai hancur (make sure kupas kulit dulu sumer taw...huhuhuhu...mna la taw lupe) Lepas semua bahan tu di blender tumiskan dengan rempah kari ikan. Rempah kari tu tak letak banyak sebab tak nak laksa tu rasa kari. Cuma nak warna macam kari je taw. Tumis sampai garing.
  • Bila dah garing masukkan air dan santan. Tunggu sehingga bahan2 tu mendidih, lepas tu masukkan ikan yang kita dah blender tadi dengan lebihan air rebusan ikan tadi (tu pun kalau ada lebih lar) Tunggu sehingga mendidih (make sure api tu jangan kuat sgt ok...).
  • Bila kuah tu dah mendidih, masukkan kerisik. Kacau dan tunggu sampai kuah pekat (ikut selera, kalau  tak nak pekat sangat tambah air lagi)
Sambal
 Belacan dengan lada hidup merah.. ( tumbuk kedua2 bahan ni sampai lumat)

Ulam-ulaman
  1. Kacang panjang 
  2. Daun kesom
  3. Bunga kantan
  4. Tauge
  5. Limau
Semua bahan di atas dipotong kecil dan dihidangkan dalam pinggan..

Hahahahahaha....I sendiri tak berapa nak pandai masak sangat, tapi kita sama-sama belajar lar kan..Next time I nak try masak benda lain plak, If ada yang nak saya cuba masak something ke, bleh la inform. Insyaallah saya bleh try and kongsi dengan u olls plak...huhuhuhu...So try la yew...Selamat mencube...Till next time Peace ya ALL...ahahahahahaha...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...